top of page
  • natalyagook

Заробити і заощадити. Твої власні активи і пасиви

Додатковий матеріал для статті в журнал "Однокласник" № 10 за 2022рік



Ми переходимо до наступного кроку фінансового навчання – розбираємось у створенні «активів» і «пасивів».

Можна звернутися до визначення Роберта Кійосакі, який трактує їх так:

Об’єкти, які кладуть гроші в кишеню, – це «активи», а об’єкти, які виймають гроші – «пасиви».

Активи – це те, що дозволяє вам заробляти.

А в ідеалі активи мають працювати, поки ми спимо. Активами вважається все наше майно, яке принесе прибуток без особливої участі власника – тобто пасивний дохід. Робота або бізнес не є нашим пасивним доходом. Вони не принесуть дивідендів, якщо ми не будемо ходити на роботу або керувати бізнесом. Бо пасивний дохід – це гроші, які з’являються на нашому банківському рахунку місяць за місяцем, поки ми спимо, завдяки активам.

Але поки ми в такому віці, що ще не сформували пасивний дохід, будемо розмірковувати, якими кроками до цього наближатися.


Пасиви – це фінансовий тягар, це те, що вимагає від нас певних витрат. Житло, в якому ми живемо, машина, на якій їздимо, кредити, відпочинок, шкідливі звички, побутові придбання тощо.


Варто пам’ятати, що різні речі в різних обставинах можуть бути як пасивом так і активом. Наприклад, авто, якщо придбано просто для сімейного користування – це пасив, бо вимагає обслуговування, витрат на бензин, страховку, заміну шин тощо. Але якщо те саме авто дозволяє заробляти (наприклад, в таксі) то воно переходить в клас активів.


Депозит у банку? Яке його призначення? На купівлю авто/техніки/відпочинок? Поки гроші на рахунку – це актив, бо кожного місяця є прибуток. Витратили – актив втратили.

Маєте власну авторську методику чи патент? Можливо написали твір музичний чи літературний? Авторське право треба захищати – потурбуйтесь про це. Тоді зможете отримати надійний актив.


Чому все це має значення?

Одним із найважливіших правил інвестування є створення джерел пасивного доходу, які б покрили наші щоденні витрати.

Озброївшись важливою інформацією: чого в нас більше – активів чи пасивів, ми зможемо впевнено робити великі покупки та точно знати, на якому етапі створення свого власного капіталу ми знаходимось.


Що ж робити, якщо я студент або навіть школяр?

Ви знаходитесь на початку свого шляху, і фактично говорити про великі бізнеси, інвестиції в стартапи і нерухомість немає (ПОКИ ЩО! немає) сенсу.

Тому всі поради зводяться до одного і дуже правильного – почніть з малого.

Ваша мета не заробити великі статки за кілька рухів, зараз головне – навчитися робити гроші на чомусь звичайному і незначному. Заробити хоч трохи, але нестандартним шляхом. Тим самим ви розширите свої межі розуміння пасивного доходу. А обсяг потім наростите.


Перший спосіб створення активів з домашніх пасивів це ваш гардероб. Якщо у вас припадає пилом плаття, яке ви вже не носите, його можна здавати в оренду або продати, а гроші вкласти у (наприклад) військові облігації. Так, не мільйони, але це, можливо, найперший крок до власного пасивного доходу, і це – найкраща новина!

Так само треба подумати про всі інші речі: велосипед, скутер, фотоапарат, старий планшет, книжки, з яких ви вже виросли. Все, що зараз не актуально, і просто «зберігається» (бо ж викинути шкода), можна перетворити на невеличкий актив.

Нагадую, що ми не говоримо зараз про масштабні методи, доступні фінансово зрілим особам, ми обговорюємо те, що може зробити кожен, при цьому заклавши фундамент майбутньої фінансової грамотності.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО!

Активами можуть і мають бути ЗНАННЯ і НАВИЧКИ, які ви здобуваєте! Школярі мають найцінніший ресурс в світі – час. Подумайте, на що ви його використовуєте? Якщо це ТВ, онлайн стрілялки чи безкінечний чатинг, то подумайте, як ці «активності» наближають вас до вашої мети? Чи це стане активом, який пов’язаний з вашим особистісним розвитком, який вивільнятиме ваш час?

Ні? То може краще пошукати ролики на ютубі про фінансову грамотність чи програмування?


Ваші хобі (малювання, конструювання, скрапбукінг, шитво, колекціонування) – шикарний актив для заробляння грошей. Ваші гарні знання шкільних предметів – так само, бо ви можете виконувати проекти на замовлення або продавати курсові роботи через спеціалізовані сайти. Маєте гарні навички написання текстів – знайдіть підробіток онлайн з копірайтингу.

Але не забутьте, що кожний додатковий заробіток краще перетворити на джерело пасивного доходу, ніж прогуляти в кафе на радощах.


Коли ви витрачаєте час, гроші чи вашу увагу - щоразу думайте, чи ці витрати наближають вас до досягнення вашої основної цілі? Що ви краще навчитеся робити, якщо ви купите цю річ? Як ви покращите власну особистість, витративши час на якусь діяльність?


· Коли читаєте якусь книгу, одразу продумуйте, де і за яких обставин ви використаєте прочитане (це стосується нон-фікшну, читати в задоволення – то відпочинок, і він також потрібен),

· Купуючи щось у супермаркеті, спостерігайте за процесами, щоб розуміти бізнес, можливо, за 5-10 років ви їх так само використовуватимете або буде покращувати,

· Спілкуючись з друзями – думайте, як те, про що ви говорите, зробить вас кращими,

· Та навіть споживаючи їжу, розмірковуйте про неї як про актив. Бо найголовніший в житті для вас актив – ви самі! І треба піклуватися про своє тіло і здоров’я , щоб досягти максимуму власних цілей.


Кожна покупка чи вкладення часу має мати для вас якусь «активну» причину, і звичка постійно перепитувати себе «для чого?» дозволить позбуватися непотрібних пасивів і бачити більше можливостей щодо активів.


Фото від Brett Jordan.





18 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


bottom of page