top of page
  • natalyagook

Бюджет літературного проєкту

Літераторам, як і всім іншим фахівцям, варто знати ази фінансової грамотності і бюджетування, якщо вони націлені не тільки створювати першокласні тексти, а і вдало організовувати просування до читача напрацьованого доробку.


До літературних проектів можна віднести багато активностей: організацію культурних заходів, письменницькі конкурси, створення тематичних колективних збірок, організацію періодичного літературного видання, персональні письменницькі презентації чи тури, створення літературних маркетингових агенцій, книжкові ярмарки; створення комплексного продукту, який поєднує паперові твори з аудіо- та електронними версіями; книги, поєднані з комп’ютерними іграми або мобільними застосунками тощо.


Будь-який проєкт, навіть випуск книги самвидавом, – це не тільки творчий процес, а і організаційний, і фінансовий. І щоб він вийшов комерційно вдалим, краще заздалегідь провести аналіз ринку і зробити розрахунок бюджету.

«Бюдже́т - це грошове вираження збалансованого розпису доходів і видатків. Як правило, бюджет формується у вигляді таблиці прибутків і витрат: у дохідній частині враховуються усі види і суми коштів, які надходять, у видатковій — всі види витрат, що прогнозуються» (Вікіпедія).


Бюджет компанії чи окремого проєкта може складатися з декількох таблиць або потребувати додаткової інформації. Наприклад, про план продажів (чим детальніший – тим правдивіший), маркетинговий фінансовий план, залучення і порядок повернення інвестицій чи кредитних коштів, РГК (рух грошових коштів, тому що, наприклад, продажі почнуться через рік, а витрати на виробництво потрібні вже зараз, і цей розрив потрібно передбачити), інші.

Витратами в залежності від виду і розмаху діяльності можуть бути, виробництво накладу твору, реклама, просування, а також оренда приміщень, податки, логістичні й транспортні витрати, зв'язок, зарплатня, премії, «винагороди», відсотки за кредитами, повернення позик, оплата послуг підрядників, тощо.

Джерела фінансування та необхідність залучення коштів – надзвичайно важлива частина бюджету, яка потребує не тільки фінансових знань, а і неабиякого таланта переговорника :).

Процес бюджетування вимагає зосередженості, здорового глузду, знання основ бюджетування і оподаткування, а також аналітичної інформації з інших сфер (як наприклад, про оренду, зарплати, ціноутворення).

Крім того, що ви, написавши усе на папері, побачите цілісну картину, паралельно вам доведеться опанувати такі терміни, як «дохід», «чистий прибуток», «термін окупності», «точка беззбитковості», «постійні і змінні витрати »та інше.

Причому не тільки дізнатися, а й зрозуміти природу їх виникнення і взаємозв'язок. І це – гарна новина. Такі знання в наш час зайвими не будуть нікому, навіть домогосподарці, якщо вона хоче бути гарною ґаздинею і розумно вести свій сімейний бюджет.

Бюджет – це живий документ, він потребує корекції. Наприклад, якщо проєкт розрахований на три роки, то корегувати документ раз на 3-6 місяців буде цілком нормально. Від цього він має не страждати (тобто наново переписуватися), а уточнюватися і давати керівнику проекту більш точну інформацію щодо прибутку, термінів окупності чи повернення інвестицій.



Цікаві матеріали для додаткового вивчення:

Конкретний приклад початківця-видавця https://avtoram.com/kak-ya-sozdala-svoe-detskoe-izdatelstvo/ (стаття російською на російському сайті, але про київський приклад).

Гарний приклад особистого чи сімейного бюджету (не пов’язано з літературою, але дуже доступно і корисно будь-якому українцю) https://simeinyi-budzhet.ua/moneyandlove/simeinyi-budzhet/



13 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comentarios


bottom of page