top of page
  • natalyagook

Романтика мандрів як вона є

Під самим знаком з перекресленою назвою «Мукачеве» голосував дивний чолов’яга.

Довге волосся, сіре грубе вбрання, підперезане мотузкою, великий незрозумілого кольору рюкзак, більше схожий на торбинку прочанина двохсотлітньої давнини. Зазвичай подружжя підвозило мандрівників-романтиків або тих, хто потребував елементарної помочі в дорозі. Але зараз їхній запал допомагати дещо потускнів.


- Так це ж лицар! Зупиняй! – вигукнула Галина. І точно – коли хлопець підійшов до віконечка, стало зрозуміло, що він зовсім не безхатько, одяг його новий та охайний, тільки пошитий на старовинний манер.

- Добридень. До Чинадійова підкинете?

- А де це? – Руслан нахмурився.

- Близько десяти кілометрів по цій самій трасі. До селища треба з‘їжджати з дороги, але там недовго, я пішки дійду.

- Звісно, сідайте.

- Артем, - представився молодик, улаштувавшись на задньому сидінні.

- Руслан.

- Галина… А що це за селище таке ви назвали? Розкажіть нам, - запитала дівчина, якій було вкрай цікаво, куди може направлятися парубок у старовинному костюмі.

- Дивно, що ви не в курсі. Мені здається, всі мають знати про Сент-Міклош та «Срібний Татош».


- Дивно, що ви не в курсі. Мені здається, всі мають знати про Сент-Міклош та «Срібний Татош».

- Які цікаві назви, нам вже подобаються, – відказала Галинка.

- Сент-Міклош – це старовинна назва села Чинадійове, а також замку в ньому. А «Срібний татош» - свято, фестиваль середньовічної культури. Наші всі вже там, а я затримався у товариша в Берегові, наздоганяю. Свято розпочалося сьогодні, але наші бої плануються завтра. Зазвичай там дуже цікаво: видовищні битви, автентична музика, страви за старовинними рецептами, середньовічні танці, ввечері - вогняне шоу. Можна не тільки дивитися, а й самим приймати участь: постріляти з арбалету чи луку, долучитися до цікавих майстер-класів, потанцювати. Звісно, цікавий і сам замок, тільки не відновлений поки що.

- Він старовинний? - не вгамовувалася Галина.

- Так. Цей замок-фортеця був оборонною спорудою з 14го століття. Але найбільше він відомий тим, що тут проходили побачення Ілони Зріні та Імре Текелі.

- Тієї самої, що героїчно захищала Паланок? - перебила, не втримавшись дівчина.

- Так.

Цей замок-фортеця був оборонною спорудою з 14го століття. Але найбільше він відомий тим, що тут проходили побачення Ілони Зріні та Імре Текелі.

Галя торкнулася руки чоловіка, глядячи то на нього, то з-за плеча на пасажира. Руслан посміхнувся та промовив:

- Артеме, думаю, ми можемо підвезти вас аж до замку. Головне, - розповідайте.


Уривок з оповідання "Романтика мандрів як вона є", опубліковано у збірці "Автомобілі, автомобілі..." серії "Дорожні історії"


4 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


bottom of page